Ce lecție de viață a învățat ca tată, Radu Andrei Tudor, vedeta Kanal D2, de la fiul său: „Sunt mai bine de 2 ani de când...”
Radu Andrei Tudor, prezentatorul Newstime, emisiune ce rulează de luni până vineri, la Kanal D2, de la ora 20.00, se descurcă de minune ca tătic.



Se emoționează la discuțiile cu băiatul său, citesc cărți împreună și au plănuit o frumoasă vacanță în Turcia. Prezentatorul de la Kanal D2 este și foarte încântat de emisiunea pe care o prezintă și de comunitatea și colectivul din care face parte acum așa că ne-a povestit din toate câte puțin, exclusiv pentru Click!
Cum este pentru tine să fii în echipa Kanal D și Kanal D2? Cum ai descrie pe scurt un produs media precum Newstime?
Este o etapă frumoasă, din punct de vedere profesional. Sunt mai bine de doi ani de când m-am alăturat acestei echipe și a fost o perioadă în care am acumulat profesional noi lucruri care m-au făcut să înțeleg și mai bine nevoile și cerințele publicului din România și nevoile celor care consumă foarte mult online. Zona de online este foarte bine dezvoltată la noi, la Kanal D și Kanal D2, avem o comunitate uriașă și foarte activă, iar acest mix între TV și Online este explorat și pus în valoare și la Newstime, de luni până vineri, de la 20:00. Newstime este un produs media așezat, dinamic și echilibrat, care urmărește ceea ce îl interesează real pe telespectator.
"Am reușit să îl împrietenesc și pe el cu conceptul ăsta de a fi mereu în priză"
Cum arată o zi din viața ta, Radu? Ești extrem de implicat în profesia ta, cea de prezentator de știri, de jurnalist, dar ești și tătic, și știm cât de mult te implici în viața fiului tău?
Prima parte a zilei o dedic celui mic. El înțelege acum, de multe ori, ce înseamnă statul la laptop, cititul, urmăritul știrilor din partea mea. Am reușit să îl împrietenesc și pe el, cred, cu conceptul ăsta de a fi mereu în priză, mereu conectat la actualitate. În momentul în care ajung în redacție sunt deja „blindat” de informație, știu cam tot ceea ce s-a întâmplat în ziua respectivă. Sunt oricum mereu conectat cu colegii mei pe grupul de WhatsUp și discutăm toate subiectele zilei. Viața, în momentul în care lucrezi la știri, nu are pauză, ești conectat 7 zile din 7, chiar dacă ai zi liberă. Știrile nu se termină niciodată.
Cum treci de la știri la povești pentru copii? Cum e acum viața cu un copil de 3 ani – e mai agitată decât un breaking news?
Am reușit să fac trecerea foarte ușoară, eu fiind un om care se adaptează foarte ușor oricărei situații. Cred că versatilitatea asta este dată de profesia de jurnalist, pentru că prezinți o știre foarte serioasă și apoi o știre mai emoționantă sau una de divertisment.Înveți să îți calibrezi starea în funcție de subiectul pe care îl ai și cum trebuie să îl tratezi. Asta m-a ajutat și în povestea cu cel mic.
Știrea care te-a impresionat puternic cel mai recent? Și de ce a avut acest efect?
N-aș spune știrea, aș spune epidemia de violență care pare că s-a declanșat la noi. M-au impresionat mult cazurile femeilor care au fost ucise la niște vârste fragede sau purtând în pântece alte vieți. Și este evident că aceste evenimente constituie un semnal de alarmă asupra unor comportamente deviante care își fac loc, din păcate, tot mai mult în societate. Astfel de știri te dau peste cap, indiferent cât de „vaccinat” ești sau de câte tragedii ai relatat. O informație de genul ăsta te „lovește”.
Cât de des mergi la Piatră Neamț și ce îți place să faci în orașul natal?
Merg mai rar decât mi-aș dori. Aș vrea să ajung puțin mai des, însă acum, în ultima perioadă, în ultimul an, au venit părinții mei mai des la noi. Ajung rar, pentru că sunt prins aici în foarte multe activități care nu îmi permit să stau mult la Piatra Neamț. Reușesc să merg de două, trei ori pe an. Când merg acasă îmi place, dacă am timp, să merg la pas prin locurile prin care am trăit, am copilărit, m-am jucat cu prietenii. Am mai făcut asta. Este un oraș care pe mine mă încarcă foarte bine, are o energie aparte.
Cum reacționează trecătorii când te văd (în Piatră Neamț)?
Sunt mulți oameni care își aduc aminte de mine de când prezentam emisiuni pentru copii la Piatra Neamț și m-au văzut crescând în televiziune. Se întâmplă des să mă întrebe dacă mai știu cum prezentam emisiunea pentru copii, deși au trecut peste 20 de ani de atunci. Mă consideră ca fiind al lor și se mândresc cu mine. Este un sentiment frumos, pentru că acolo îmi sunt și rădăcinile profesionale.
"Am învățat să mă opresc și să mă uit la lucrurile simple"
Ce lecție ai învățat tu, ca tată, de la fiul tău?
Să fiu mai răbdător și tolerant. Am învățat să mă opresc și să mă uit la lucrurile simple, să mă bucur de momentele împreună când construim Lego. Nu credeam că pot să fac asta, având în vedere că am fost întotdeauna într-un ritm alert. Este un exercițiu bun și pentru mine, acesta al răbdării. Avem activități care presupun atenție, construcție, explicații.
Ce discuții te emoționează cel mai tare cu el?
Încă nu avem discuții ample, mai mult răspund la întrebările pe care le are în acest proces de descoperire a lumii din jur. Dar mă impresionează mult generozitatea pe care o are, chiar dacă cunoaște sau nu copiii, chiar dacă i se oferă sau nu. Să văd că face acest lucru la o vârstă la care nu conștientizează prea multe despre complexitatea vieții mă impresionează mult. Sper să își păstreze această generozitate și empatie cât mai mult timp.
Ești prezent și în zona de podcast cu „The News Man”. Ne poți spune o întâmplare memorabilă din culisele unei înregistrări cu unul dintre invitații celebri?
Am avut un podcast cu o personalitate celebră. Mi-am luat aparatură care, la un moment dat, depășește cunoștințele mele tehnice și o stăpânesc destul de greu. Am înregistrat podcastul fericit, au mers întrebările, au fost răspunsuri bune, totul a fost minunat și când am descărcat imaginile, camera mea de prim-plan nu a înregistrat. A trebuit să înregistrez singur partea de întrebări.
Care e cartea preferată pe care o citiți împreună, tu și fiul tău, înainte de somn?
Este povestea „Ursul păcălit de vulpe”. Se bucură să comentăm imaginile. Îi plac și cărțile interactive, cele care au pe lângă text și diverse sunete.
În vacanța aceasta, ce destinație plănuiți – aveți vreun loc pe harta Europei de care sunteți atrași?
Ne propunem să ajungem pentru prima dată în Turcia. Să vedem dacă găsim rapid o cazare, pentru că lăsăm lucrurile și pe ultima sută de metri. Vrem acolo pentru facilitățile pe care le au pentru copii. Important este ca el să fie fericit, să aibă locuri de joacă, activități diverse.