Schimbări majore pe căile ferate. Trenurile vor circula cu viteze de 160 km/h. Unde?

Ultima actualizare:

Lucrările de modernizare a căii ferate Brașov – Sighișoara avansează rapid, odată cu progresul înregistrat pe subsecțiunea 2 Apața – Cața, unde se forează două perechi de tuneluri esențiale pentru atingerea vitezei maxime de 160 km/h a trenurilor.

Imagine de pe șantier / foto: Adevarul
Imagine de pe șantier / foto: Adevarul

Forajul tunelurilor: un pas esențial în modernizare

În prezent, patru mașini de forat (Tunnel Boring Machines - TBM) sunt utilizate pentru construirea tunelurilor în apropierea localității Racoș. Două dintre acestea forează în direcția Ormeniș, iar celelalte două în direcția Homorod. Lucrările au demarat în etape diferite:

  • Prima companie, care a început forajul în octombrie 2024, a realizat până la sfârșitul lunii ianuarie 2025 un progres de 123 de metri și a instalat 87 de inele din prefabricate de beton.
  • O a doua companie, care a început lucrările în decembrie 2024, a săpat deja 201 metri, instalând 104 inele de beton prefabricat.

Ambele perechi de tuneluri sunt complet intrate în munte, iar procesul de foraj continuă conform planului.

Perechea nordică de tuneluri, cu o lungime de 5,1 km, este construită de Aktor pe segmentul Apața – Cața și va fi conectată la perechea sudică Ormeniș, care se întinde pe 6,9 km.

Evoluția mașinilor de forat

În ciuda provocărilor geologice, echipamentele de foraj avansează semnificativ:

  • TBM „Eleni”, operațională din martie 2024, a ajuns deja la 1,15 km în adâncime.
  • TBM „Varvara”, pornită în mai 2024, a forat 0,76 km în adâncul muntelui.

Modernizarea acestui tronson implică peste 200 de subcontractori și furnizori români, care contribuie cu materiale și servicii esențiale, printre care prefabricate din beton, structuri metalice și agregate pentru terasamente, soluții de hidroizolație, lucrări de semnalizare și electrificare, studii geotehnice, încercări și analize de laborator, proiectare și monitorizare a mediului.

Experții AKTOR supraveghează calitatea livrărilor pentru a asigura respectarea standardelor internaționale de siguranță și eficiență.

Un proiect de importanță strategică

Subsecțiunea 2 Apața – Cața face parte dintr-un proiect amplu de reabilitare a liniei de cale ferată Brașov – Simeria, integrată în Coridorul Rin-Dunăre.

Acest tronson modernizat va permite trenurilor să circule cu viteze de până la 160 km/h, reducând semnificativ timpul de călătorie și sporind eficiența transportului feroviar în România.

Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană și implementat de consorțiul format din AKTOR SA, Alstom Transport SA și Compania Arcada, sub contractul semnat cu Compania Națională de Căi Ferate (CFR SA).

Această modernizare reprezintă un pas crucial pentru integrarea României în rețeaua europeană de transport feroviar de mare viteză, aducând beneficii economice și ecologice semnificative.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cazinou constanta 3 jpg
image png
Nicușor Dan FOTO Reuters
castraveti shutterstock1 jpeg
Nicușor Dan gânditor FOTO AFP
Dr  Mihaela Bilic, foto Facebook jpg
fructe pexels jpg
doliu pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net