Cătălin Predoiu, desemnat premier interimar după demisia lui Marcel Ciolacu. România, într-un nou episod de instabilitate politică
România intră într-o nouă perioadă de tranziție politică după ce Marcel Ciolacu și-a depus oficial demisia din funcția de prim-ministru al Guvernului României. Luni, 5 mai 2025, președintele interimar Ilie Bolojan l-a primit la Palatul Cotroceni pe fostul șef al Guvernului și a semnat decretele prin care se constată vacantarea funcției și, totodată, numirea unui premier interimar.

Cătălin Predoiu preia interimatul funcției de premier
În urma deciziei luate de președintele interimar, Cătălin Predoiu – lider interimar al Partidului Național Liberal și vicepremier în guvernul Ciolacu – a fost desemnat să exercite atribuțiile de prim-ministru până la formarea unei noi majorități și a unui nou cabinet. Predoiu revine astfel într-un rol-cheie, într-un context politic marcat de incertitudine și negocieri intense între partidele parlamentare, spun cei de la Observator News.
Administrația Prezidențială: „Vacanța funcției a fost constatată prin decret”
„Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, l-a primit luni, 5 mai 2025, pe domnul Marcel Ciolacu, la Palatul Cotroceni, care și-a înaintat oficial demisia din funcția de prim-ministru. În temeiul prevederilor constituționale, Președintele interimar al României a luat act de demisia domnului Marcel Ciolacu și a semnat decretul prin care se constată vacanța funcției de prim-ministru al Guvernului României. Totodată, a fost semnat decretul pentru desemnarea domnului Marian-Cătălin Predoiu ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile prim-ministrului până la formarea noului Guvern”, a transmis Administrația Prezidențială.
Cătălin Predoiu nu este străin de poziții-cheie în Executiv. Cu un parcurs îndelungat în politica românească, el a mai ocupat funcția de ministru al Justiției în mai multe guverne, iar în 2023 a fost pentru scurt timp premier interimar. Acum, în calitate de lider interimar PNL, el va avea responsabilitatea de a asigura continuitatea administrativă și de a coordona procesul de tranziție până la desemnarea unui nou premier prin consultări parlamentare.
Reacții și tensiuni politice pe scena publică
Demisia lui Marcel Ciolacu vine într-un moment tensionat, în care partidele politice se pregătesc pentru eventuale alegeri anticipate. În paralel, scena politică este fragmentată, iar negocierile pentru o nouă majoritate parlamentară se anunță dificile. Presa internațională a reacționat rapid: publicația Politico titrează „România, într-un nou haos”, subliniind instabilitatea care persistă la București într-un context regional fragil.
Ce urmează? Conform Constituției, președintele interimar urmează să convoace partidele politice la consultări pentru desemnarea unui nou prim-ministru. Dacă nu se conturează rapid o majoritate stabilă, nu este exclusă varianta alegerilor anticipate.