Care este cea mai nobilă și rară rasă de câine din lume. Era considerat un zeu pe pământ

Sunt peste 360 de rase de câini, însă există una singură care și-a câștigat statutul de zeitate în ochii oamenilor. Se numește Xigou și vine din China, fiind considerată nu doar o rasă rară, ci și un simbol al nobleței, inteligenței și vitezei. Cunoscut de mii de ani și preferat de împărați, acest ogar chinezesc a fost considerat sfânt și venerat ca fiind o întruchipare a zeului Zhang Xian.

Care este cea mai nobilă și rară rasă de câine din lume. Foto: arhiva.
Care este cea mai nobilă și rară rasă de câine din lume. Foto: arhiva.

O rasă cu rădăcini imperiale

Xigou este atestat de peste 2.500 de ani, fiind reprezentat în picturile funerare ale dinastiei Qin. A fost companionul de vânătoare și animalul favorit al familiilor imperiale chineze. În timpul dinastiei Tang, ogarii Xigou erau crescuți în canise luxoase și erau tratați ca membri ai familiei imperiale. Aveau un rol esențial în vânătoare, dar și în păstrarea prestigiului curții regale.

Această rasă a cucerit inimile nobilimii nu doar prin aspectul elegant, ci și prin calitățile sale de atlet: viteză excepțională, rezistență și loialitate. În plus, comportamentul independent și suspiciunea față de străini îl făceau și un excelent câine de pază.

De la vânătorul nobil, la companionul lui Ghenghis Han

Ogarul chinezesc.
Ogarul chinezesc.

Legenda spune că însuși Ghenghis Han ar fi avut un exemplar Xigou, primit după o campanie de jafuri în nordul Chinei. Era vorba despre varietatea mongolă, cunoscută sub numele de Qidan – un ogar mai robust, adaptat pentru clima stepei. Liderul mongol a fost atât de impresionat de acest câine, încât l-a luat cu el în expedițiile de cucerire. În cultura mongolă, câinele a primit o aură mitică, fiind considerat un simbol al norocului și al curajului, scriu cei de la Adevărul.

În cultura chineză, Xigou nu era doar un câine. Era considerat forma fizică a zeului Zhang Xian, protectorul copiilor și al justiției. Se credea că zeul își asuma forma unui ogar pentru a păși printre oameni. De aceea, câinii din această rasă nu erau doar îndrăgiți – erau respectați, protejați și reprezentați în nenumărate opere de artă, fresce și sculpturi funerare.

Cum arată ogarul imperial

Shanxi Xigou, varianta cea mai cunoscută a rasei, are o alură zveltă, o înălțime de aproximativ 80 cm, cap lung și îngust, urechi semi-pleoștite, spate curbat și coadă lungă. Se remarcă printr-un cap asemănător cu cel al unui berbec din Asia Centrală – o caracteristică definitorie.

Există și variații ale rasei, precum Hebei Xigou, favoritul împăratului Kangxi din dinastia Qing, renumit pentru simțul său olfactiv extrem de dezvoltat și loialitatea ieșită din comun. Culorile blănii variază de la galben și până la combinații spectaculoase de alb cu negru.

După ce autoritățile chineze au interzis vânătoarea cu ogari, Xigou a devenit o specie tot mai rară. Din 2017, specialiștii chinezi au început un program de conservare genetică, colectând ADN de la exemplarele rămase pentru a reface linia pură a rasei.

Discuțiile despre originea exactă a acestei rase continuă. Unii cercetători, precum Stephen Bodio, susțin că Xigou este strămoșul tuturor ogarilor. Alții, ca Sir Terence Clark, cred că ogarii au migrat din vestul Asiei spre China. Indiferent de adevăr, Xigou rămâne un simbol al rafinamentului, al loialității și al unei legături profunde între om și animal, cultivată de-a lungul a milenii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
hidden doves picture puzzle jpg
George Simion FOTO Reuters
padure tropicala jpg
image png
Andrei Miercure jpg
hotel animale belgia profimedia (2) jpg
Kate Middleton Foto Profimedia (34) jpg
petreceri png
image
actualitate.net
image
actualitate.net